Bar modułowy powinien posiadać wydzieloną część dla gości – salę konsumpcyjną oraz zaplecze. Powierzchnie ścian i podłóg wewnątrz baru powinny być antypoślizgowe, wykonane z łatwozmywalnego materiału, który nie wchłania nadmiernej ilości wody. Pomieszczenia toalet, zwłaszcza w lokalu gastronomicznym o większej powierzchni należałoby stworzyć osobne dla pracowników i dla klientów. Lady sprzedażowe, blaty robocze, regały i szafki kuchenne powinny być wykonane z dobrej jakości materiałów, trwałe, odporne na korozję i uszkodzenia mechaniczne, bez pęknięć i zarysowań oraz łatwe do utrzymania w czystości. Ponadto zaplecze kuchenne baru musi posiadać wydzielone miejsce do mycia żywności. Wyposażenie kuchni lokalu zależy od jego specjalizacji, a także od tego, jaką przestrzenią dysponujemy, natomiast są elementy wyposażenia niezbędne w każdym barze, jak lodówki, chłodziarki, zmywarki, wszelkiego rodzaju urządzenia do obróbki cieplnej – piece, płyty grzewcze, grile, opiekacze, mikrofalówki itp. – wybór jest szeroki. Warto inwestować w urządzenia energooszczędne oraz wielofunkcyjne, dzięki czemu oszczędzimy miejsce. Jeżeli w naszym barze planujemy serwować kawę i desery, częścią wyposażenia powinien być profesjonalny gastronomiczny ekspres do kawy . Jeśli bar sezonowy to oczywiście lody, czyli zakup dystrybutora – witryny mrożącej, eksponującej wybór smaków, czy frezera do lodów włoskich i „świderków“. Urządzenia na wyposażeniu baru powinny przede wszystkim ułatwiać i usprawnić wykonywanie obowiązków pracownikom, aby klienci byli usatysfakcjonowani, zadowoleni i nie musieli długo czekać na swoje zamówienia. Salę konsumpcyjną lokalu gastronomicznego musimy umeblować. Wystrój powinien przyciągać klientów i cieszyć oko oraz tworzyć przyjemną atmosferę. Trzeba pamiętać, że stoły, krzesła, hokery w barze będą narażone na intensywną eksploatację, więc bardzo istotne jest, aby były wykonane z trwałych, wytrzymałych i dobrych jakościowo tworzyw.
Domy modułowe SmartMod
Skontaktuj się z nami!
Najnowsze komentarze